← Všechny články

Publikováno
11.3.2024

Nevycházíte s penězi před výplatou? Máme pro vás 10 tipů, jak ušetřit tisíce korun!

Kolikrát jste se ocitli v situaci, kdy jste odpočítávali každý den, který zbývá do výplaty? Troufáme si říci, že tenhle pocit zažil snad každý z nás. Ať už to byla studentská léta a nebo vypjaté situace v dospělosti, je to svým způsobem pro každého velká zkouška. A nemáte se za co stydět. Mnoho lidí všech věkových kategorií se aktuálně potýká s nepříjemnostmi, jak hospodařit s financemi v období (nejen) před výplatou!

Kolikrát jste se ocitli v situaci, kdy jste odpočítávali každý den, který zbývá do výplaty? Troufáme si říci, že tenhle pocit zažil snad každý z nás. Ať už to byla studentská léta a nebo vypjaté situace v dospělosti, je to svým způsobem pro každého velká zkouška. A nemáte se za co stydět. Mnoho lidí všech věkových kategorií se aktuálně potýká s nepříjemnostmi, jak hospodařit s financemi v období (nejen) před výplatou!

Jak ušetřit peníze z výplaty? Existuje mnoho osvědčených tipů a triků, jak si poradit s rozpočtem domácnosti a vytvořit si úspory bez drastických omezení. Ať už se jedná o efektivnější hospodaření s vaším příjmem a nebo změny ve výběru poskytovatelů služeb, každá změna může vést k výrazné úspoře. Ukážeme vám, jak přečkat dny zbývající do výplaty pomocí jednoduchých kroků, tady jsou:

1.Stanovte si rozpočet a mějte přehled nad svými financemi!

Bez revize to nepůjde, tím začněte. Jakmile si dáte vše na papír, poodkryjí se vám všechny souvislosti vašich příjmů a výdajů - kde by se dalo ušetřit, protože se zbytečně utrácí, a zároveň kde strategicky získat další finance navíc. Ono se to nezdá, ale věřte, že už první krok v podobě rozboru příjmů a výdajů domácnosti, vám odkryje možnosti úspor ve výši stovek a tisíců korun!

Rozbor měsíčního rozpočtu - jaké jsou vaše příjmy a výdaje?

Nahlédněte vašim financím pod pokličku. Kolik čítají vaše veškeré příjmy? A jaké jsou vaše výdaje? Rozdělte si odchozí peníze na ty nutné a na ty, které jsou zbytečné a navíc. Váš rozpočet musí zrcadlit realitu, ať víte, s čím doopravdy operovat a přiznat si, kde je možná chyba.

Příjmy, výdaje, výdaje a zase jen výdaje. Jak identifikovat ty zbytečné?

Příjmy by si člověk měl zaznamenávat kompletně - včetně těch dodatečných nebo v podobě příležitostných odměn. Výdaje je nutné si roztřídit do kategorií, kdy jako první jsou nezbytné životní náklady a poplatky (fixní výdaje). Patří sem primárně nájem, energie a splátky závazků či pojištění. Tyto položky by měly být odečteny z příjmů jako první. Další kategorií, která bude ve vašich výdajích na řadě, je přiřazena potravinám, drogerii a dopravě. Tady bude potřeba jít více do hloubky, tedy na čem by se dalo ušetřit, co omezit či úplně vypustit. Do poslední kategorie by se měly zařadit volnočasové aktivity a zábava (variabilní výdaje).

Využijte mobilní aplikace pro kontrolu pohybu vašich financí!

Pokud nejste tzv. stará škola, předpokládáme, že si vše nebudete zapisovat do kapesního sešítku. Abyste měli nad svým rozpočtem kontrolu, skvělým pomocníkem vám bude některá z aplikací přímo ve vašem mobilu. Ke stažení jich existuje hned několik. Umožňují vám automatické třídění výdajů (transakcí) hned do několika kategorií, které se vám znázorňují i graficky. Tím se přehledně vizualizuje váš peněžní tok a zároveň se v útratách poodkryje, kde by bylo možné proškrtat zbytečné výdaje.

Osobně jsme testovali aplikaci Wallet, která pochází z “české dílny” startupové firmy a je v základu bezplatná! Je mezi uživateli oblíbená, co se týče uvedených recenzí, a i my se hlásíme ke kladnému hodnocení. Už jsme se vám o ní zmínili v jednom z předchozích článků “Jak mít pod kontrolou finance a rozpočet”, který vám poodkryje tipy, jak ukočírovat rozpočet domácnosti. Doporučujeme vám si článek přečíst, obohatíte se tak o další tipy pro uzdravení vašich financí.

2. Plánování nákupů - ukážeme si, jak ušetřit při nákupu potravin a drogerie!

Asi se společně shodneme, že neplánované impulzivní nákupy jsou pro váš rozpočet značnou zátěží. Překvapí vás, jak efektivní plánování nákupů vás přivede k ušetření až tisíců korun měsíčně! A nejen, že ušetříte více peněz, ale získáte i přehled o svých nákupech - kde doslova plýtváte a kde utrácíte zbytečně peníze navíc.

Sestavení nákupního seznamu je nutnost

Než se vydáte na nákupy, sestavte si nákupní seznam. Jedině tak se snáze vyhnete nekontrolovatelným nákupům a zároveň vaše nákupní taška bude obsahovat jen to, co opravdu potřebujete. Nákup drogerie pro vás bude snazším úkolem, odvíjí se totiž od vaší každodenní rutiny. O něco těžší pro vás bude si sestavit si seznam pro nákup potravin. Jeho obsah je třeba promyslet pečlivěji s ohledem na vaše kulinářské umění a současně s ním byste měli sestavit i menu pro nadcházející týden! Pak už jen zkontrolujete zásoby, které vaše domácnost nabízí a dokoupíte pouze ty chybějící ingredience.

Porovnávejte - cenové rozdíly mezi obchody vás překvapí!

Také jste se občas pousmáli nad našimi rodiči v důchodovém věku, kteří jeli přes celé město pro karton mléka a nebo cukru? Ono to není od věci, pokud takové množství trvanlivých potravin upotřebíte. A nemusí jít jen o množstevní akce a slevy v tomto duchu. Máte také rádi slevy, nebo ne?

K porovnání cen mezi různými obchody vám postačí jedna šikovná webová stránka, která sdružuje různé nákupní kategorie a sdílí zde aktuální letáky snad všech prodejen! Prozkoumejte a porovnejte si mezi sebou jednotlivé obchody a jejich ceny. Pravděpodobně objevíte vaše oblíbené potraviny levněji a výsledná úspora peněz vás mile překvapí!

Využívání slevových kupónů a akčních nabídek rozhodně není ostuda. Za plnou cenu umí nakoupit každý. Naopak pořídit ten samý produkt za méně peněz je výhra! Buďte efektivní a zároveň pomozte neplýtvat potravinami. Supermarkety často vyhrazují místa právě pro potraviny, kterým v brzké době končí datum spotřeby či trvanlivosti. Koupit oblíbený kvalitní salám za polovinu ceny by přece potěšilo každého, nebo ne?

Ovšem pozor, ať vás lovení slev příliš nepohltí - nekupujte v akci veškeré zboží, které spatříte. V případě potravin se běžně stává, že je stejně nestihnete spotřebovat. Soustřeďte se proto jen na ty položky, které vaše domácnost opravdu zužitkuje.

Věrnostní programy vás budou bavit! Mnoho obchodníků sází na svoji přidanou hodnotu v podobě odměny za věrnost pro své zákazníky. Mnohdy jim nabízí výhodnější cenu na vybrané výrobky a nebo slevy na celý příští nákup. Jistě jste už sami takové možnosti využili, případně o ní víte. Zaměřte se na věrnostní programy obchodníků, ušetříte tak nemalé peníze!

3. Jedna z nejnákladnějších položek rozpočtu - jídlo. Vařte a naplánujte si celý týden!

Jestli jste se doposud nepozastavili nad svými útratami v supermarketech, specializovaných obchodech s potravinami a jinými prodejnami, budete se divit, až to uděláte. V případě, že jste ten typ, který nakupuje právě to, co právě potřebuje a na cenovky se tak úplně nedívá, začněte.

Potraviny tvoří jednu z nejnákladnějších položek vašeho rozpočtu. Znáte to. Na páse u pokladny vám leží tak 12 položek a pokladní si žádá téměř tisíc korun. Není třeba nutně snižovat kvalitu potravin, ale sledujte ceny. Víte, že komerční výrobky jsou často dražší, než místní značka konkrétního obchodu? Určitě znáte levnější řadu “clever” a jiné. Přitom složení je totožné jako u komerční značky.

Především se zaměřte se na množství potravin. Jak často se vám přihodí, že se jídlo nestihne spotřebovat, zkazí se a následně vyhodí?

Plánujte dopředu, vytvořte si jídelníček jako ve školní jídelně. Vařte ve větším množství, ušetříte tak na energiích a výdajích za oběd, na který byste si druhý den museli dojít do restaurace. Takhle si z domova přinesete krabičku s hotovým obědem do práce. Ušetřete stovky a tisíce korun, zároveň i čas, který vynaložíte na cestu do restaurace, objednávání, čekání na jídlo, čekání na placení,.. Spropitné je také samozřejmostí a jsme v jednom týdnu už na tisícových částkách, poznáváte se?

Další tipy, jak ušetřit s přípravou jídla doma vám přinášíme ve článku “Jak snížit výdaje za jídlo”. Svým obsahem se zabývá kompletní problematikou jídla vs. finance a zodpoví vám všechny (i vámi nepoložené) otázky. Přiblíží vám zajímavosti ze světa potravin, psychologie a jak mít celkově stravování celé domácnosti pod kontrolou.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Kolikrát jste se ocitli v situaci, kdy jste odpočítávali každý den, který zbývá do výplaty? Troufáme si říci, že tenhle pocit zažil snad každý z nás. Ať už to byla studentská léta a nebo vypjaté situace v dospělosti, je to svým způsobem pro každého velká zkouška. A nemáte se za co stydět. Mnoho lidí všech věkových kategorií se aktuálně potýká s nepříjemnostmi, jak hospodařit s financemi v období (nejen) před výplatou!

4. I nutné náklady se dají snížit - energie, služby a banky, kolik za služby platíte vy?

Některé výdaje jednoduše omezit nebo zrušit nelze. Mít banku, pojišťovnu, poskytovatele energií, platit za mobilní služby a internet,.. to vše už neodmyslitelně patří k našemu životu. Ale víte s jistotou, že za takovou službu zbytečně nepřeplácíte? Co kdyby existovala společnost, která nabízí totéž, ale za nižší cenu?

Revize stálých plateb - poplatky a pojištění. Potřebujete je všechny?

Ano, nikomu se nechce ponořit do nepřehledné džungle bankovních institucí, pojišťoven a dalších pro vás neznámých vod. Ale poptejte se mezi svými známými, nechte si doporučit specialistu, který vám přiblíží možnosti změn v produktech a nebo přímo v poskytovateli! Pravidelné kontrolování a přehodnocování stálých služeb v horizontu let vám může přinést nemalé úspory.

Zanalyzujte své bankovní výpisy a zjistěte, zda existují některé služby, které platíte roky a někdy ani nevíte proč, protože jste jejich účel dlouho neřešili. Možná je už ani nepotřebujete! A nebo za některé platíte více než je nutné. Dnešní doba nabízí nespočet alternativ nebo se jedná o služby, které můžete už zcela zrušit.

Úspora energií - voda, plyn, topení a elektřina

Zhasínáte a nebo je celý váš byt rozsvícený jak v Las Vegas? Jestli se bojíte tmy, pak vám nepřejeme vidět ta čísla k úhradě za elektřinu. Myslete na zhasínání v místnostech, které opouštíte. Vyměňte běžné žárovky za ty úsporné (LED). Menší spotřeba se taktéž promítne do ceny na faktuře a delší životnost vašich žárovek v domácnosti ocení i vaše peněženka.

A jak jste na tom s topením? Raději se přiobléknete a nebo přetápíte v zimě byt, že se nedá dýchat? V zápětí následuje opak v podobě mocného větrání s okny dokořán, že? Zamezte zbytečnému úniku tepla a upravte nastavení termostatů - i to má vliv na konečnou fakturu za dodávku tepla.

Není od věci zaujmout šetrnější přístup k vodě jako je kratší sprchování, splachování na WC menším množství vody a používání úsporných programů pračky či myčky. Kdo by chtěl jít úplně do hloubky, existuje možnost využít používání spotřebičů v čase nízkého tarifu - v čase levnější elektřiny. Zapomeňte na zažitý “noční tarif”, ten už dávno na takovém principu nefunguje! Pokud vás zajímá, jaký je princip HDO (hromadné dálkové ovládání), připojujeme zajímavý odkaz týkající se právě dodávky elektrického proudu.

Změna dodavatelů energií a služeb - nebojte se toho!

Společnosti se v reklamních spotech doslova předhánějí, jak vás zaujmout. Trh s energetickými a telekomunikačními službami je jeden velký konkurenční boj a porovnání nabídek různých dodavatelů se může vyplatit. V případě, že jste dlouhodobě u jednoho (původního) dodavatele, porozhlédnutí se po promo akcích a slevách u flexibilnější konkurence může vést ke snížení měsíčních plateb. Přechod k jinému dodavateli často přináší lepší podmínky a ceny, zjistěte si více.

5. Dočasné zvýšení příjmů přivýdělkem nemusí být jen dočasné

Není nic lehčího, než si chybějící peníze v rozpočtu vydělat. Zkuste najít možnosti ve vašem volném čase, jak si přivydělat. Zamyslete se nad způsoby, kterými si nejen dočasně zvýšíte svůj příjem, ale přiblížíme si a napovíme vám, jak na to!

Vytvořte si z doplňkové brigády radost!

Porozhlédněte se po brigádě nebo doplňkové činnosti, která by vás mimo jiné bavila. Přivýdělek by měl být ideálně i odpočinkovou činností, abyste se psychicky a nebo fyzicky neodrovnali. Tím máme na mysli, že přivýdělek by mohl být v podobě vašich koníčků a nebo opakem toho, jaké je vaše zaměstnání. Protože pokud celý den stojíte na nohou, zvolit si další práci ve stejném duchu je zničující. Zúročte své dovednosti a nechte, aby pro vás brigáda byla radostí v podobě příjemné změny a možná i lehkým odpočinkem.

Sedíte celý den v kanceláři? Zkuste pravý opak!

Vyzkoušejte si být kurýrem na kole, pokud máte kuráž. Nebo si odpočiňte v útulné místní kavárně, kde můžete vypomáhat. Jestli máte rádi děti, zkuste si přivydělat jejich hlídáním a doprovodem na kroužky. Kdo si chce naopak hlavou odpočinout, můžete zkusit uklízet - mnoho rodin s dětmi hledá paní na úklid. A co tvůrčí činnost? Máte šikovné ruce, ať už jde o výrobky a nebo opravy? Zužitkujte své dovednosti! Je několik možností, kde se realizovat - skrze trhy a nebo weby, kde se drobní umělci sdružují. Znáte Fler? Stránka funguje již od roku 2008 a setkávají se zde tvůrci, kteří prodávají svoji originální a jedinečnou tvorbou. Zapojte se i vy!

Kdo touží spíše po klidu a raději se straní lidem, existuje mnoho možností, jak si vydělávat přímo z domova. Můžete pracovat online, může jít o práci vykonávanou na částečný úvazek, externě nebo na freelance bázi. Možností je mnoho, stačí jen prozkoumat nabídky přímo na internetu!

6. Prodej nepoužívaných věcí. A že jich doma najdete!

Krásným příkladem toho, jak přijít rychle k penězům, je prodej nepotřebných věcí. Co si budeme povídat, jsme materialistickou generací, stále nakupujeme nové a nové věci, které v zásadě nepotřebujeme. Spotřební věci se stále vylepšují a zákonitě nahrazují ty starší. Ne protože by nefungovaly, ale moderní svět má rád změny a novinky, rád jde kupředu.

Určitě se u vás doma najdou spotřebiče typu topinkovač, odšťavňovač, vaflovač a jiné, které jste sotva párkrát použili, souhlasíte? Projděte si kuchyň a položte si otázku, jestli reálně přístroj využíváte a nebo jej vůbec ještě použijete. Inzerujte jej za zlomek ceny (záleží na jeho stavu) a jistě se brzy nějaký nadšenec se zájmem ozve!

Jste typ, co sbírá s nadsázkou i vypálené sirky? Zkuste minimalismus!

Stejně tak učiňte s vaší šatní skříní. Vyřaďte už konečně šaty, kalhoty, bundy,.. do kterých tento rok už zaručeně zhubnete :) Proberte celý šatník, přiznejte si, co už nenosíte - co už nevyužijete a co jste už minimálně rok neměli na sobě. Dejte se cestou jednoduchosti. Doporučujeme si přečíst některou z knih o minimalismu, zajisté vám nebude cizí jméno autorky Marie Kondo. Přikládáme odkaz na web, který se zabývá pouze otázkou minimalismu a zároveň odkazuje na 12 doporučených knih, které zodpoví vaše otázky “jak na to”.

Staňte se prodejcem. Ať už na internetu a nebo na burze

A není to jen o elektronice a oblečení. Vyřadit můžete i knihy, učebnice, dekoraci. Určitě se pořádají ve vašem okolí bazary, bleší trhy, kde je možné tyto nepotřebné věci prodat. Máte děti? Vyrostli z oblečení, dětských her a nebo tříkolky? Budete překvapeni, kolik peněz se dá utržit na dětských bazarech. Oblíbili jsme si například známou aplikaci “Vinted”, která se zaměřuje nejen na prodej oblečení, ale i příslušenství. A především zde najdete širokou nabídku dětského zboží! Objevíte zde různé značky, nové případně velikostně nevyhovující oblečení, ale především zde narazíte na dětské oblečení ve velmi dobrém stavu jen za pár korun!

7. Zvládání pokušení a odložení nákupu věcí, které teď nutně nepotřebujete

Znáte to. Jdete kolem výlohy s velkým nápisem “slevy až 70 %” a vidíte tam ty nádherné boty. Ty černé lakované. Které už doma v podobném stylu máte. Dvoje. Ale když to je tak skvělá cena! Stop. Správné zvládání finančních pokušení může mít znatelný dopad na váš osobní rozpočet. Naučte se odolávat impulzivním nákupům a současně investovat do kvalitních dlouhodobých produktů.

Odolávání impulzním a lákavým nákupům

Také byste nutně potřebovali klapky na oči (podobné těm, co mají koně), když procházíte nákupním centrem? Rozhazování peněz impulzivními a neuváženými nákupy často vede k té situaci, kdy s posledními stovkami korun na účtě vyhlížíte datum výplaty.

Vytvořte si seznam požadovaných položek předem a někam si jej viditelně umístěte. Pokud i po čase vyhodnotíte, že se jedná o smysluplnou věc, naplánujte si, kdy ji “potřebujete” mít. Sledujte její cenový vývoj a možné slevy v průběhu času a kupte ji v ten nejlepší moment. Dobré a prozíravé je využít příležitostí jako jsou vaše narozeniny a Vánoce - rodinní příslušníci a vaši blízcí tak nemusí vymýšlet vhodné dárky a vy ušetříte!

Zachvátilo vás nutkání koupit si ty nové hodinky? Při setkání s lákavým zbožím se nejprve zastavte a zeptejte se sami sebe, zda je daný produkt pro vás opravdu nezbytný. Doporučujeme počkat alespoň 24 hodin u dražších věcí, abyste si ujasnili, zda nejste jen okouzleni výstavkou ve výloze a poblázněni novým atraktivním produktem.

Pokud se jedná o věc daleko větší hodnoty, která by mohla být pro váš rozpočet zatěžující, doporučujeme si dát delší časový odstup v podobě týdnů i měsíců. Ovšem jestli se jedná opravdu o aktuální nutnost a výhodný nákup, existuje půjčka do výplaty, která vám pomůže překlenout časový úsek zbývající do příchodu vaší mzdy na účet.

Nákup kvalitních a spolehlivých produktů se vyplatí

Nadáváte občas na kvalitu výrobků, které nic nevydrží? Vyvarujte se na druhou stranu úplně laciným produktům, které už na první pohled nejsou kvalitní. Zmiňme si takový vysavač. Investice do kvalitní značky s historií se vyplatí. Dejte na recenze produktu od zkušených zákazníků!

Kvalitní přístroje jsou odolnější a mají delší životnost, zvažte proto výhody v porovnání s náklady v dlouhodobém časovém horizontu, nehleďte jen na pořizovací cenu. Sice se jedná o vyšší počáteční investici, ale z dlouhodobého hlediska může být úspora značná s ohledem na nižší frekvenci výměny přístroje nebo jeho opravy. Produkty s delší zárukou nebo lepší reputací spolehlivosti jsou jistě rozumnou volbou!

8. Utrácení v podobě zábavy. Jak nepřijít o zážitek v podobě kafíčka, drinků a návštěvy kina? Aneb Jak si užívat i bez rozhazování!

Ne nadarmo se říká “bez peněz do hospody nelez”. Zamysleli jste se někdy nad tím, na kolik korun měsíčně vyjde těch pár sedánků s kamarádkou u kafe? Kolik vás stát jedno dvouhodinové setkání v kavárně, které čítá cappuccino, dortík, domácí limonádu a vodu? K tomu přičteme dýško, které necháte obsluze, a jste rázem na 300 až 400 korunách. Záleží, jestli sedíte uprostřed metropole a nebo v menším městě.

Začněte proto u kafíček. Hezky popovídat si můžete s kamarádkou i při procházce parkem a nebo když si dáte kávu u vás doma. A za hezkého počasí není třeba sedět v podniku nebo doma. Kávu si nachystejte do termosky, do kapsy si dejte pár domácích sušenek a můžete vyrazit. Navíc se ještě odvděčíte svému tělu pohybem na čerstvém vzduchu. Ono i ty myšlenky jinak plynou, pokud se hýbete a jste v přírodě. Zkuste to. Obohatíte tak svoji peněženku i mysl.

Rituál v podobě ranní zastávky pro čerstvý flat white a podobné populární kávičky je taky zabijákem vašich úspor. Jen si to spočítejte. A nemusí jít jen o kávu, může to být láhev coly nebo energeťáku, když jedete pro děti do školky. Jednoduše jakékoliv “zbytečné” pití, které vám bere z peněženky stovky a tisíce korun měsíčně!

Populární bary a kluby je dobré na chvíli také oželet. Dát si jeden drink (a více) v rozmezí 100 až 300 korun v úsporném režimu je doslova zbytečný rozmar! A platit navíc vstupné? V těchto časech si raději otevřete láhev vína či piva v klidu domova s přáteli. Navíc si užijete skleničku ve svém pohodlí na gauči, můžete mít tepláky, nemusíte se házet do gala a nebude vás bolet hlava z hlasité hudby :)

Zamyslete se i nad volnočasovou aktivitou a zábavou. Nemusíte jít nutně do restaurace a do kina. Uvařte si něco dobrého doma a pusťte si oblíbený film. Popcorn za pár korun chutná dobře i z mikrovlnky, než ten v kině za stovky korun! Zároveň to bude zážitek pro vás a třeba i pro děti.

9. Program pro děti téměř zadarmo? Jde to!

Moderní dětské koutky a zábavní centra jsou tak lákavé. Zážitky v podobě dětských atrakcí jsou úžasné, ale vyjdou na tisíce! Vyhýbejte se jim, pokud chcete ušetřit. Stačí se porozhlédnout kolem, za poslední roky se revitalizovaly klidové zóny ve většině měst po celé ČR! Vznikla nádherná nová dětská hřiště, kde je více než houpačka a pískoviště. V městských parcích vyrostlo mnoho moderních prolézaček, lanových parků, zipline drah, které jsou rodinám s dětmi volně k dispozici. Běžte prozkoumat vaše přilehlé okolí!

A pokud se neostýcháte, zkuste se seznámit s rodiči kamaráda, se kterým se potkává vaše dítě ve školce či škole. Můžete se navštěvovat, vymýšlet program společně. Ušetříte tak peníze a zároveň čas, pokud se domluvíte na vzájemném hlídání a přespávání.

V horkých letních dnech nemusíte nutně do aquaparku nebo platit vstupné za návštěvu místního koupaliště. Vyzkoušejte volně přístupné biotopy a jezera, přehrady či rybníky. Naopak v zimním období není třeba platit vstupné na veřejná kluziště, vyčkejte si na poctivé mrazy a zabruslete si na rybníku, to má úplně jiné kouzlo!

A když je nepříznivé počasí? Sledujte kalendář akcí po celé ČR! Například knihovny pořádají přednášky, besedy a různé akce, kde je vstupné za pár korun a nebo někdy dokonce zdarma. Na své si přijdou jak dospěláci, tak i děti. Například Městská knihovna v Praze pořádá pohádkové víkendy, navštivte ji!.

10. Příprava na neočekávané výdaje - rezerva pro dny před výplatou

Pokud jste nastavili úsporný režim, pak není nic děsivějšího než neočekávané výdaje. Pokud nastane nějaká nepříjemná situace v podobě nehody, poruchy a dalších, pak je vážně ohrožena finanční stabilita jakékoli domácnosti. Myslete i na tzv. rezervní fond, který je možné využít v situaci, kdy teprve čekáte na výplatu.

Rezervní fond, který plní účel “záchranné brzdy”, není radno zanedbávat. Stejně tak ruku v ruce s finanční rezervou doporučujeme nepodceňovat životní a majetková rizika. Využijte možnost si sjednat rozumné pojištění, které může v určitých rizicích zmírnit dopady nečekaných událostí jako je odcizení, nehoda, působení živlů a další.

Vytvoření rezervního fondu

Právě rezervní fond je často opomíjen a podceňován. Každý z nás si nerad připouští tu skutečnost, že by mohl přijít o práci a o svůj příjem. Nemusí se jednat pouze o výpověď, o práci můžete přijít i v důsledku nemoci a nebo úrazu. Finance v nouzovém fondu by měly pokrýt výdaje domácnosti minimálně na dobu tří až šesti měsíců

Pro úplný začátek doporučujeme si odložit aspoň částku rovnající se jednomu měsíčnímu platu a postupně hodnotu fondu navyšovat. Vaše rezerva by měla být uložena na snadno přístupném účtu s možností okamžitého výběru bez sankcí. A jak začít?

  • Stanovte si (ideálně) měsíční cíl - kolik budete do fondu přispívat
  • Vytvořte si trvalý příkaz -  automatický převod částky, která bude pravidelně odcházet do vašeho rezervního fondu
  • Pokud se objeví “peníze navíc”, odešlete je mimořádně do nouzového fondu

Pojištění vás zachrání od nejhoršího, máte ho sjednané?

Zajisté někde bydlíte a většina domácností taktéž používá vůz. Mysleli jste někdy i na to riziko, že může mít auto poruchu, případně vám jej někdo odcizí? Máte pojištění? A na dům či domácnost také? Pokud vaše domácnost bude vykradena a nebo vyhoří, máte kam sáhnout? Nechceme vás děsit, ale rozumné nastavení pojištění vás chrání před finančními dopady mnoha rizik, jako jsou nemoci, úrazy či škody na majetku.

Jestli už taková rizika máte pojištěna, chválíme vás! Ale pozor. Preference i hodnota majetku se mění, nezapomínejte pravidelně přehodnocovat pojistné krytí a upravovat je dle změn ve svém životě a majetku - vše samozřejmě řešte se svým specialistou na pojištění! S čím by vám měl pomoci?

  • Zkontrolujte všechny své aktuální pojistné smlouvy
  • Nemoc nebo nečekaná událost může ovlivnit příjem, zvažte nabízené možnosti přerušení placení pojistného např. při ztrátě zaměstnání
  • Ověřte si, že vaše pojištění pokrývá ty nejčastější rizika a nejhorší životní scénáře

Závěrem 4 rady pro hladké přistání k další výplatě

  • Veškeré své výdaje dobře plánujte, především se vyvarujte zbytečnému utrácení
  • Pravidelně kontrolujte své výdaje, spořte a zhodnocujte své úspory
  • Zvyšte svůj pravidelný příjem, vaše koníčky a brigády vám pomohou zvýšit váš příjem
  • Stejně tak se zamyslete nad svým platem. Zvýšil se vám za poslední roky? Nebo je stále v té výši jako před léty, přestože jste pravidelně chváleni svým nadřízeným?

A pokud ani jedna z těchto rad a možností stále neřeší vaší situaci, nebojte se možnosti půjčky do výplaty ihned! Jsme tady pro vás 24/7 a peníze zašleme do 5 minut. Stačí vyplnit žádost o půjčku. úvěr.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka